Kan Mindfulness helpen bij pijn? + Tips

Hoe kan Mindfulness helpen bij pijn?


In basis is mindful omgaan met je pijn het accepteren van deze pijn. Mindfulness leert je dat pijn alleen maar erger wordt wanneer je het zo snel mogelijk weg wilt of wanneer je het probeert te negeren.

Pijn bestaat uit twee delen: Enerzijds de werkelijke pijn, dewelke de prikkels zijn die je zenuwstelsel terugstuurt naar je hersenen, en anderzijds de lijdende pijn, hetgeen onze emotionele reactie is op de pijn die we voelen. 

Mindfulness helpt ons om deze lijdende pijn tot een minimum te herleiden.

Je kan de lijdende pijn minimaliseren door de werkelijke pijn te accepteren. Je kan dit doen door óf met je volledige aandacht bij je pijn te zijn en niets te willen, óf je volledige aandacht op een ander lichaamsdeel te richten en de pijn op de achtergrond toe te laten. Ook in dit tweede scenario laat je de pijn toe; je gaat de pijn niet negeren.

Tips voor Mindfulness bij Pijn


1. Doe een bodyscan

Een bodyscan kan je helpen bewust te worden van je pijn en de ervaringen in je lichaam. Je zal zo misschien wel op meer kwaaltjes stuiten dan enkel die ene grote die zoveel van je gedachten inneemt. Dit is normaal. Wees open naar alle ervaringen en accepteer ze.

2. Heb aandacht voor je ademhaling

Mediteer met aandacht voor je ademhaling. Deze oefening kan je bewust maken van hoe je geest probeert weg te vluchten van de pijn die je voelt. Merk hoe vaak je gedachten afdwalen van je ervaring van het moment. Door aandacht te hebben voor je ademhaling kan je leren ook aandacht te hebben voor je lichaam.

3. Word je bewust van al je handelingen 

Wees aandachtig voor de kleine handelingen en gewoontes die je opgebouwd hebt om ongemak en pijn uit de weg te gaan. 

Zijn al deze handelingen wel nuttig? Zou het leven niet eenvoudiger zijn om in enkele gevallen de pijn te ervaren en aanvaarden in plaats van ze uit de weg te gaan? 

Mindfulness leren is zo simpel


Wil jij zelf Mindfulness leren om je lijdende pijn tot een minimum te herleiden?
Schrijf je dan in voor mijn online training " Happy Mindful" .

Deze training helpt je te ontspannen, om te gaan met je pijn en emoties.
In kleine stappen leren we je Mindfulness toepassen.

Zo wordt ontstressen steeds gemakkelijker.

Dit is een gemakkelijke manier om je pijn tot minimum te herleiden. Doe jij mee?

Klik op de knop hieronder om naar de training te gaan. 

Veel liefs Bettina

.