De Slanklijners

IN 10 WEKEN SLANK, GEZOND, MOOI EN GELUKKIG

Dag 11

Goedemorgen op dag 11 

Hé lieve Slanklijner,

Vandaag gaan we vol zin verder met onze gewoontes veranderen.  

Gewoontes veranderen is zoals we zeiden niet heel eenvoudig. Wij hopen wel dat je de gewoonte van vorige week, meer water drinken, al veel hebt toegepast, waardoor het ook echt een nieuwe gewoonte is. 

De bewustwording die nodig is om een gewoonte aan te leren en echt eigen te maken, gaan we vandaag geven. Alleen zo zal je zien wat het veranderen van één gewoonte kan doen met je dagelijks leven. 

We gaan hier ook weer stap voor stap te werk, om zo samen tot een gewoonte te komen die je met plezier gaat volbrengen. 

Samen lukt het ons! 


Gebruik meer verse kruiden

Niets beter dan een bosje verse kruiden in huis. Ze kunnen kleur brengen in de kamer, maar vooral een lekker geurtje achterlaten.

Verse kruiden vind je vaak gewoon in de supermarkt. Wel zijn dit van die potjes die vaak na enkele dagen al slecht worden en zo kan je ze niet lang gebruiken. Supermarkten kiezen ervoor de plantjes zo te kweken dat ze maar enkele dagen meegaan, zodat jij elke week nieuwe potjes moet kopen. Zonde toch?

Wij geven je hierbij enkele tips hoe je die dan het best bewaart.

  • geef de wortels wat meer ruimte en plant ze in een grotere pot
  • plant ze in potten met een waterreservoir
  • zet ze in het licht, bijvoorbeeld aan een raam, in de zomer kan je ze zelfs buiten zetten!

Een andere optie is om je kruiden in een tuincentra te kopen. Hier hebben ze vaak wel genoeg plaats om te groeien, waardoor de plantjes al veel sterker zijn wanneer je ze koopt.

Lees hieronder ook hoe je jouw eigen kruidentuintje kan maken. 

Waarom meer verse kruiden gebruiken? 

Zo kan je een recept dat eigenlijk heel simpel net dat tikkeltje extra geven, waardoor het zoveel beter smaakt. 

Je creëert een gerecht dat er kleurrijker uitziet en bovendien ook meer smaak heeft. Wanneer je meer kruiden kent, en dus meer kan afwisselen, kan je het gebruik van puur zout ook erg verminderen. Veel van die kruiden bevatten ook veel gezonde stoffen, die kunnen bijdragen aan je gezondheid. 

Soorten kruiden

Niet alle kruiden zijn smaakmakers. Zo mag je bepaalde kruiden niet aan het begin van het gerecht toevoegen, maar wacht je daar best mee tot het laatst.

Om je te helpen met welke kruiden wanneer gebruikt moeten worden, gaan wij je een handige kruidengids geven.

Zo moet jij je bij het koken nooit meer afvragen wanneer en welke kruiden je best gebruikt. Kijk gewoon even naar de kruidengids. 

Zelfs een kruidentuintje maken

 Als je echt aan het werk wilt voor een lang termijn, kan dat zeker. Je kan aan je eigen kruidentuintje beginnen. 

Die kruidentuin kan je helemaal zelf samenstellen. De grootte bepaal je ook helemaal zelf. Je kan ze gewoon aanleggen in de grond, of je kan een grote bak nemen en ze daar samen in zetten. 

Als je niet de optie hebt de kruidentuin buiten te zetten, kan je zelfs al beginnen op je vensterbank met wat potten. Zo zal je ze bovendien nooit vergeten t!e gebruiken. 

Je kan van nul beginnen, en echt zelf kweken met zaadjes. Dan begin je best binnen op een warme (20°C) zonnige plaats waar niets de zaadjes kan raden. Zaai de zaadjes best in april of mei. 

  • Leg de zaadjes in een potje 
  • Bedek ze terug met wat aarde
  • wanneer de plant blaadjes heeft, kan je ze verpotten in een grotere pot
  • plant ze over in rijen. 

Een tip bij basilicum: verwijder steeds de bloemetjes, wat dit doet de smaak verminderen. 


Een andere optie is de plantjes in de winkel te kopen, en te verplanten in een grote bak. Zo kunnen er verschillende soorten kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, koriander... groeien in één kruidenbak. 

Enkele tips voor deze kruidenbak. 

  • gebruik een rijke potgrond, met een niet te natte bodem. Een afwatering is dus zeer belangrijk. 
  • hou de plantjes in een beschutte, maar zonnige plaats.
  • zorg dat de ondergrond niet te zuur is, controleer dit zeker. 

Welke kruiden gebruiken bij welk gerecht 

Om van een gewoon lekker gerecht te gaan naar een heerlijk maal, heb je de juiste kruiden nodig. Hier geven we meer informatie over welke kruiden passen bij de gerechten die je klaarmaakt. 

Basilicum

Wanneer je denkt aan Italiaanse gerechten, denk je aan basilicum. Elk gerecht dat een Italiaanse achtergrond heeft, kan je dus nog lekkerder maken met wat basilicum. Ook bij andere zuiderse gerechten zoals Spaanse en Portugese gerechten past het goed. 

Alles wat te maken heeft met tomaten, gooi er wat basilicum bij. Ook groenten zoals courgette, aubergine en paprika kunnen wel wat basilicum gebruiken. 

Wist je ook dat je met basilicum heel gemakkelijk zelf pesto kan maken. Dat past ook bij zoveel gerechten! 

Peterselie

Peterselie kent iedereen en wordt ook te pas en onpas gebruikt. In de soep, bij asperges, in een omelet... overal smaakt het goed.

Je kan het combineren met vis, soep, aardappelen, eieren en zoveel meer. Heb geen bang het te veel te gebruiken, wij merken echt dat het bij veel meer past dan je zou denken. 

Dragon 

Dragon is vooral gekend als de smaakmaker van bepaalde sauzen, maar wist je dat je het nog voor veel meer kan gebruiken? 

Het past goed bij gevogelte en is super bij slaatjes. Zelfs bij witloof kan het smaken! 

Koriander

Als je denkt aan koriander, denk je waarschijnlijk snel aan de mexicaanse of indische keuken. Klopt ook, het wordt vaak gebruikt als smaakmaker voor oosterse keukens. Het paart ook heel goed met avocado bijvoorbeeld. Bij een soepje kan het zorgen voor extra pit en bij taco's maakt het het gerecht nog beter! 

Rozemarijn

Rozemarijn past heel goed bij vleesgerechten. Wanneer je het gebruikt in een marinade geeft het veel smaak af aan het vlees. Ook bij groenten is het lekker, en zelfs bij aardappelen. Probeer het zeker eens te combineren met courgette. 

Salie

Salie is een typisch kruid dat gecombineerd wordt met vlees, vooral varkens en lams.

Als je het eens op een andere manier wil proberen, combineer het dan zeker eens met een lekkere omelet of wat groentjes zoals spinazie en champignons. 

Munt

Bij munt denk je eerder aan desserts of thee. Wist je dat je het ook kan gebruiken in gewone gerechten? 

Het maakt dingen frisser en zorgt voor een lichte touch. Zo kan je het gebruiken in smoothies, op een boterham of in een slaatje. Je zal direct het gevoel van zomer voelen. 

Dille

Dille smaakt een beetje azijnachtig, dit past goed bij verschillende soorten vis.

Bij dille is het heel belangrijk het pas toe te voegen wanneer het gerecht bijna klaar is, of zelfs bij het serveren. Dan zal hun smaak pas ten volle te proeven zijn.

Je kan dille ook gebruiken in allerlei sausjes. Wanneer je een yoghurtdressing maakt bijvoorbeeld, mag je zeker niet vergeten er wat dille aan toe te voegen.

Denk aan BBQ en alles wat daar komt bij kijken, daar kan je dille aan toevoegen. Je vis, je sausjes, maar ook je aardappeltjes en andere bijgerechten. 

Tijm 

Van tijm moet je een echt kruidenboeketje maken vooraleer je het gebruikt. Kook het mee in soepjes, sausjes en lekkere stoofpotjes. Het past goed bij uiensoep maar ook bij een simpel eitje. 


Opdracht van vandaag 

Kies er deze week voor om verse kruiden te gebruiken die passen bij jouw gerechten. Experimenteer en vind zo kruiden die in jouw keuken passen. 

Wanneer je kruiden vindt die jou aanspreken, zal het eenvoudig zijn er een nieuwe gewoonte van te maken. 

Als je goed wil beginnen, bekijk dan hieronder drie receptjes die verse kruiden gebruiken. 


Op jouw succes en tot morgen, 😉

Je grootse supports

Bettina en het Slanklijners Team

Je staat niet alleen, stel al je vragen in de "Slanklijners Lifestyle Club". Wij staan voor je klaar.